Partner login

Ontmoet meubelmaker Mikael Seppänen

Hultafors - Nederland

De geur van hout is opvallend in de werkplaats van meubelmaker Mikael Seppänen. Hier staan grote industriële zagen naast klassiek gereedschap. Wij interviewden Mikael terwijl de lijm op sommige deuren opdroogt die hij zojuist heeft gemonteerd.

Facts

Naam: Mikael Seppänen
Beroep: Meubelmaker
Leeftijd: 33
Woont in: Olofstorp, Zweden

Waarom heb je gekozen om een meubelmaker te worden?

Zelfs op school voelde ik dat ik praktisch werken leuker vond. Houtbewerken was mijn favoriete vak en het voelde natuurlijk om met mijn handen te werken. Dus eigenlijk voelde het gewoon goed om een vakman te worden en met mijn handen te werken.

Er was gewoon geen alternatief. Met hout werken is mijn favoriete vak geweest en het voeld ook natuurlijk om met mijn handen te werken.

Hoe ben je begonnen als een meubelmaker?

Nou, daar zit een grappig verhaal achter. Ik klopte op de deur van een lokale werkplaats en vroeg of er kans was op werkervaring. In eerste instantie twijfelde de eigenaar en zei dat ze van plan waren het bedrijf af te bouwen voordat ze met pensioen gingen. Maar ik was behoorlijk aandringend. Ik zei dat ik gewoon zoveel kon helpen als ze wilden en dat het hen niets zou kosten.

Hij vroeg me om na het weekend terug te bellen, zodat hij erover kon nadenken. En dat is precies wat er gebeurde. Ik belde terug en werd uitgenodigd om op de werkplaats rond te kijken. Zelfs toen maakte hij een grapje met me en zei: ‘Mikael, op een dag zal dit allemaal van jou zijn!’, ik was pas 18 en zat nog op de middelbare school. Destijds was het idee dat ik mijn eigen bedrijf zou kunnen starten gewoon niet op mijn radar. Maar hij plantte het idee bij mij.

Hoe lang duurt het om een gewone keuken te maken?

Een normale keuken duurt ongeveer een maand om te produceren; dat is vanaf de eerste kennismaking met de klant, het tekenproces en tot de definitieve aanpassing

Is er een onderdeel van het process dat je het meeste aanspreekt?

Ik vind het leuk als ik kan beginnen met het maken van de keuken, het in elkaar schroeven van de kozijnen en het lijmen van de deuren; de keuken geleidelijk op de werkbank te zien ontstaan.

Welke materialen gebruik je meestal?

Voor de deuren gebruik ik altijd grenen, traditioneel hout dat in huizen wordt gebruikt voor dingen als lijstwerk en meubels. Ik gebruik eiken voor de laden, want het is een duurzaam hout dat er aantrekkelijk uitziet. Het is ook modieus om met eiken te werken, het is een exclusief materiaal.

Waarom een winnend concept veranderen? Klassiek vakmanschap vereist klassiek gereedschap.

Je werkt duidelijk met veel elektrisch gereedschap in de werkplaats, maar met welk handgereedschap kun je niet zonder?

Ik zou het niet redden zonder mijn duimstok. Ik gebruik het om ruwe metingen te doen van allerlei dingen, maar als precisie vereist is, gebruik ik de markeermeter. Dan is er het mes van de vakman, het beste universele hulpmiddel dat je kunt krijgen. Ik gebruik het om verfblikken te openen, overtollige verf weg te schrapen, verpakkingen te openen en puin uit werkstukken te schrapen.

Dit zijn echt klassieke tools.

Ja dat klopt. Klassiek vakmanschap vereist ook klassiek gereedschap.

Zijn er typische kenmerken van een klant die ene keuken bestelt?

Een typische klant heeft eerder een keuken gekocht en weet wat deze inhoudt. Ze zijn bekend met het proces van de tekentafel tot de keuze van materialen, fittingen en verf. Ze zijn vaak trendbewust met een scherp gevoel voor kwaliteit en esthetiek.

Waarom kiezen ze voor een site-built keuken in plaats van een kant-en-klare keuken?

Omdat het op maat is gemaakt. De enige vaste parameters zijn de apparaten: je kunt de afmetingen daarvan niet wijzigen, maar al het andere kan worden aangepast aan exacte wensen. Je krijgt een symmetrie die eenvoudig niet kan worden bereikt met kant-en-klare oplossingen.

Zie je een algemene trend dat mensen meer kiezen voor meubels?

Ja absoluut. Er is een stijgende trend in eigen productie en lokaal gemaakt. Meer en meer mensen openen hun ogen voor het kopen van een keuken bij een lokaal bedrijf, in plaats van naar een keukenleverancier te gaan.

Je krijgt een symmetrie die eenvoudig niet kan worden bereikt met kant-en-klare oplossingen.

Hoe lang kan een keuken mee gaan die jij bouwt?

Ik zou zeggen dat het afhangt van hoe het individu de keuken gebruikt. Een normale keuken kan je gebruiken een 5-7 jaar, maar mijn keukens gaan twee of drie keer zo lang mee. Met deze keukens kun je de deuren opnieuw laten lakken, of ze zelf schuren en schilderen. En natuurlijk kunnen veel dingen worden gerepareerd en gerenoveerd; de keuken staat het toe omdat de deuren van massief hout zijn en met een kwast geschilderd kunnen worden.

Heb je ook een droom project?

Een heel cool project voor mij was een keuken maken voor een oude kerk in Romelanda in het zuidwesten van Zweden. Ze hadden het altaar verwijderd en ik moest mijn keuken op die plaats installeren. Mijn keuken kwam als het ware op het altaar terecht. (Lacht) Dat was een behoorlijk “powerful” moment. Mijn droom zou zijn om meer van dat soort projecten te doen, installaties die echt opvallen.

De laatste vraag, wat inspireert jouw?

Ik zou zeggen dat ik geïnspireerd ben door andere getalenteerde collega's in de keukenindustrie, of het nu bekwame ambachtslieden of architecten zijn, die allemaal geweldige creaties produceren. Ik ben omringd door zulke geweldige mensen. En natuurlijk petje af voor de vakmannen van honderd jaar geleden, die geen toegang hadden tot de machines en gereedschappen die we vandaag hebben. Ik bouw nu vergelijkbare keukens als wat ze toen deden.

Ontdek meer

Ik ben altijd aangetrokken door het maken van moeilijke dingen

Een aangename geur van geschaafd hout raakt me als ik de werkplaats van etagewerker Petter Gantelius binnenstap. De kozijnen hangen netjes aan het plafond en wachten op hun beurt om een liefdevolle restauratie te ondergaan.

Ontmoet raamrestaurateur Petter Gantelius

Built by hand

We weten dat er gereedschap is waar je niet zonder kunt. Maar echt vakmanschap komt uit je handen.

Dat is waar herinneringen worden gecreëerd.

Kijk, lees en laat je inspireren door interessante vakmensen

Vraag het ons