Partner login

Zorg goed voor je handen

Hultafors - Nederland

Handen. Ze bestaan uit handwortelbeentjes, middenhandsbeentjes en vingers. Onze handen spelen een belangrijke rol tijdens onze dag. Ze verdienen alleen het beste als het gaat om handgereedschap.

Echt vakmanschap komt uit jouw handen. We weten dat er weinig dingen zijn die het gevoel van het vasthouden van een perfect gladgemaakt stuk hout kan verslaan. Of wanneer je de laatste hand aan een werkstuk legt. Maar we weten ook dat er verschillende tools zijn waar je niet zonder kunt. Daaro willen ervoor zorgen dat ze zo ergonomisch mogelijk zijn in gebruik.

Werken als een professionele vakman betekent het uitvoeren van een mix van statisch en dynamisch werk. Het zagen van een stuk hout met een zaag is bijvoorbeeld een dynamische taak, terwijl het vasthouden van de zaag statisch is. Daarom is het belangrijk dat handgereedschap zodanig is ontworpen dat het stabiel en comfortabel is om vast te houden, met een minimum gebruik aan spierkracht. Maar dat is niet voldoende.

Ontworpen voor zoveel mogelijk situaties

De greep van het gereedschap moet worden gevarieerd om de druk van de handen te minimaliseren en ambachtslieden gebruiken hun gereedschap niet op één manier. De gereedschappen worden vastgehouden met "de verkeerde hand", ondersteboven en achterstevoren. Om nog steeds een ergonomisch gebruik te kunnen bereiken, moeten de gereedschappen flexibel, veilig en comfortabel zijn om in zoveel mogelijk situaties te gebruiken.

Er zijn geen goede trillingen bij het praten over gereedschap

We weten dat verwondingen als gevolg van trillingen een van de meest voorkomende redenen zijn voor ziekteverlof in de bouw- en constructie industrie*. Wanneer we nieuwe gereedschappen ontwikkelen, streven we ernaar dat ze zo min mogelijk trillingen in de hand veroorzaken. Dit geldt voor verschillende van onze productgroepen, zoals hamers, zagen en sleeën.

Verschillende gereedschappen, verschillende ergonomische eisen

Niet alle gebruikte gereedschappen veroorzaken trillingen, maar ze moeten nog steeds ergonomisch zijn om te gebruiken. Een potlood en een sleg hebben verschillende ergonomische uitdagingen. Een potlood moet comfortabel zijn om in de hand te houden, waardoor nauwkeurige markering mogelijk is, terwijl een echt goede sleg een trilling dempend slagoppervlak moet hebben om terugslag te verminderen.

Ongeacht de tool, het vinden van het meest comfortabele en ergonomische ontwerp staat altijd voorop. Op die manier kun je alle aandacht richten op wat je het beste doet - herinneringen creëren met je handen.


*Bron: https://www.prevent.se/arbetsliv/halsa/2018/verktygen-som-orsakar-vibrationsskador/

Ontdek meer

Ik ben altijd aangetrokken door het maken van moeilijke dingen

Een aangename geur van geschaafd hout raakt me als ik de werkplaats van etagewerker Petter Gantelius binnenstap. De kozijnen hangen netjes aan het plafond en wachten op hun beurt om een liefdevolle restauratie te ondergaan.

Ontmoet raamrestaurateur Petter Gantelius

Built by hand

We weten dat er gereedschap is waar je niet zonder kunt. Maar echt vakmanschap komt uit je handen.

Dat is waar herinneringen worden gecreëerd.

Kijk, lees en laat je inspireren door interessante vakmensen

Vraag het ons