Partner login

Nieuwe steel - bijlen

Hultafors - Nederland

Als een bijl, sleg of hamer breekt, is het bijna altijd de steel/handgreep die de schuldige is. Een slechte kwaliteit of beschadigde steel is een groot veiligheidsrisico. Als de kop echter nog in goede staat is, kunt u uw gereedschap hergebruiken door een nieuwe steel aan te brengen.

Bij het aanbrengen van een nieuwe steel op uw gereedschap is het belangrijk dat u zeker weet dat de steel droog is. Als dat niet zo is en de steel droogt nadat de kop is geplaatst, loopt u het gevaar dat de kop los zal raken. Dit is ook van toepassing op de spie, als u een nieuwe steel aanbrengt en daarvoor een houten spie gebruikt.

Steel symbolen
A = Essenhout
S = Staal
G = Glasvezel
H = Hickory

Uitleg modelnamen
BHS 295 – 19 x 11
Model Lengte Oog

Ga als volgt te werk om een nieuwe steel aan te brengen:

1. Zaag de bestaande steel net onder de kop af.
2. Boor een aantal gaten in het oog.
3. Sla het resterende hout eruit en maak het oog schoon.

Rehandle Hultafors axes4. Druk en sla de kop op de nieuwe steel, stevig maar voorzichtig. Zaag het uitstekende deel van de steel eraf.

5. Breng de stalen spie zo aan dat het uiteinde van de steel het oog helemaal vult. Mocht de stalen spie niet voldoende zijn, moet u voor de stalen spie een houten spie aanbrengen. U kunt een spie maken van een droog stuk hardhout. Vervolgens deelt u het uiteinde van de steel met een beitel. Breng wat houtlijm op de spie aan, klop de houten spie in de steel en zaag het overtollige hout weg.

6. Klop vervolgens de stalen spie erin zodat deze de houten spie op zijn plaats houdt.
Breng vervolgens olie aan op het uiteinde van de steel om het tegen vocht te beschermen.

Rehandle Hultafors axes

Vraag het ons