Partner login

De duimstok die je blindelings herkent en vertrouwt

Hultafors - Nederland

De rode uiteinden van de Hultafors duimstok zijn een kenmerk van de ware professional. Sinds de uitvinding van onze duimstok in 1883 is zelfs de manier waarop werkbroeken gemaakt worden veranderd. Vandaag de dag is de duimstok nog steeds de eerste keus van de vakman voor meten.

De oprichter van Hultafors, Karl Hilmer Johansson Kollén, vond de duimstok uit in 1883. Sindsdien produceren we duimstokkken voor professionals over de hele wereld. Sterker nog, onze duimstok voltooit bijna zijn 12e rondje om de aarde. Sinds de oprichting hebben we 480 miljoen meter duimstok geproduceerd.

Meer dan 130 jaar precisie

Een indrukwekkend aantal en het bewijs hoe succesvol een slim idee kan zijn. Zeker als je al 130 jaar toegewijd bent aan constante verbetering. Want zelf al is de duimstok van nu nog grotendeels hetzelfde als de originele uitvinding van Karl Hilmer, in de loop der jaren zijn er vele kleine aanpassingen gedaan.

When you are a pro. You know.

Na al die jaren is het gevoel nog hetzelfde. Het gevoel waarmee een vakman zijn favoriete gereedschap zelfs geblindoekt zou herkennen. Het gevoel dat je hebt als de duimstok in je hand ligt en de scharnieren soepel bewegen als je hem invouwt.

Dat gevoel is de reden dat we zelden hoeven uit te leggen waarom je voor een Hultafors duimstok moet kiezen. Echte vakmensen weten al waarom. Maar hoe de duimstok wordt gemaakt en hoe het allemaal is begonnen, dat weet niet iedereen.

Zo maken we duimstokken

In onze duimstokkenfabriek, in Hultafors Zweden, maken we onze klassieke duimstok. Het iconische model 59 van berkenhout met kenmerkende rode kopse kanten. Alle onderdelen worden lokaal geproduceerd door vakkundige en efficiënte mensen.

Bekijk hier het productieproces

We bouwen onze machines zelf

Wanneer je iets uitvindt is er niemand die je kunt volgen, kunt vragen hoe iets werkt of waar je onderdelen kunt bestellen. Bij Hultafors zijn we er altijd trots op geweest dat we alles zelf maken.

We maken onze eigen machines

De keuze van het materiaal

Naast onze klassieke houten duimstok maken we ook duimstokken van aluminium en glasvezel.

Kies je voor berkenhout, aluminium of glasvezel?

Een naam die blijft hangen

De meest gangbare naam in het Nederlands is 'duimstok', maar aangezien we niet vaak in duimen (of inches) meten is 'vouwmeter' of 'meetlat' wellicht een passender benaming.

Dezelfde naam voor inches en metrische schaal?

Vraag het ons