Partner login

Zo worden Hultafors duimstokken gemaakt

Hultafors - Nederland

In het plaatsje Hultafors maken we in onze duimstokkenfabriek onze klassieke duimstok. Het model 59, gemaakt van berkenhout met kenmerkende rode uiteinden wordt gemaakt door vakkundige en efficiënte vakmensen.

Het berkenhout uit de provincie Dalecarlia (in het midden van Zweden) arriveert in Hultafors en wordt daar in blokken gezaagd. Voordat de productie kan beginnen wordt het hout gedroogd totdat het de perfecte vochtigheidsgraad heeft. De blokken hout worden vervolgens gezaagd in latten en geschaafd voordat ze de uiteinden rood geverfd worden. De schaal wordt op de latten geprint en elke houten lat wordt gelakt voordat alle delen tot een geheel worden gemaakt.

Elke houten lat wordt vijf keer gecontroleerd

Tijdens het productieproces wordt elke houten lat twee keer gefotografeerd door high speed camera's en drie keer geïnspecteerd door ervaren medewerkers. Zo zorgen we ervoor dat geen enkel stuk berkenhout imperfecties vertoont en dat elke geprinte schaal helder en exact is.

Laklaag onder elk scharnier

Om de duimstok extra slijtvast te maken en te beschermen tegen vocht lakken we elke lat volledig voor we hem in elkaar zetten. Er zit ook lak onder elk scharnier, hierdoor sealen we het hout en minimaliseren we de kans dat vocht het hout aantast.

Hultafors duimstokken, model 59

Geoliede scharnieren

De soepele en stabiele scharnieren van de Hultafors duimstok zijn een belangrijk onderdeel van de originele uitvinding. De scharnieren worden door Hultafors gemaakt van koudgerold staal en geolied op drie verschillende punten voor precies de goede mate van soepelheid.

Voor alle onderdelen in elkaar worden gezet is er nog een nauwkeurige inspectie van elke lat door een geoefend oog. Zelfs bij de kleinste afwijking wordt een lat afgeschreven.

De kortere eindlatten krijgen een messing eindkap voor de stalen scharnieren worden gemonteerd. Tenslotte vouwt de machine de duimstokken samen.

Elke dag komen er 400.000 houten latten door de fabriek en worden ze samengevoegd tot 40.000 duimstokken, klaar voor gebruik.

De kleinste details maken het grootste verschil

Het antwoord op de vraag waarom de Hultafors duimstok al jaren de eerste keus is voor professionals is zowel eenvoudig als compiceerd. Het is een combinatie van de aandacht voor details en de trots dat we de superieure producent van dit iconische meetinstrument dat we 130 jaar geleden zelf uitvonden zijn en blijven. 

We bouwen onze machines zelf

Wanneer je iets uitvindt is er niemand die je kunt volgen, kunt vragen hoe iets werkt of waar je onderdelen kunt bestellen. Bij Hultafors zijn we er altijd trots op geweest dat we alles zelf maken.

We maken onze eigen machines

De keuze van het materiaal

Naast onze klassieke houten duimstok maken we ook duimstokken van aluminium en glasvezel.

Kies je voor berkenhout, aluminium of glasvezel?

Een naam die blijft hangen

De meest gangbare naam in het Nederlands is 'duimstok', maar aangezien we niet vaak in duimen (of inches) meten is 'vouwmeter' of 'meetlat' wellicht een passender benaming.

Dezelfde naam voor inches en metrische schaal?

De rode kop

De rode kopse kant van de Hultafors duimstok is al jaren het kenmerk van een echte pro. Sinds de uitvinding in 1883 heeft onze duimstok de manier waarom werkbroeken gemaakt worden veranderd. De duimstok is ook vandaag de dag de eerste keus van de vakman voor het meten.

When you are a pro. You know.

Vraag het ons