Partner login

Gevoeligheid

Hoe hoger de gevoeligheid van een waterpas is, des te nauwkeuriger werkt hij. Dit betekent dat de luchtbel van een precieze waterpas sneller reageert wanneer een kant van de waterpas wordt opgetild.

Wat is de gevoeligheid van een waterpas?

Hultafors - Nederland

Hoe hoger de gevoeligheid van een waterpas is, des te nauwkeuriger werkt hij. Dit betekent dat de luchtbel van een precieze waterpas sneller reageert wanneer een kant van de waterpas wordt opgetild.

Voor een vakman vereist elke taak een verschillende mate van precisie. Dit is de reden dat veel vakmensen vaak meer dan één waterpas hebben, zodat ze meerdere gevoeligheidsniveaus kunnen gebruiken. Een waterpas met standaardgevoeligheid is in veel gevallen goed genoeg. Maar soms vereist een taak gewoonweg meer gevoeligheid.

DE VORM VAN DE LIBEL

Hogere en lagere gevoeligheid kan worden bereikt door de vorm van de libel aan te passen. Als we de libel van dichtbij bekijken zien we dat deze een tonvormige binnenvorm heeft. In deze 'ton' zoekt de luchtbel altijd naar het hoogste punt. Als de libel een rechte buis is, zonder ronding, is het voor de luchtbel onmogelijk om volledig vlak te liggen.

Het gedrag van een luchtbel in een waterpas bij een buisvormige en tonvormige libel

MINDER RONDING, SNELLERE REACTIE

De ronding van de libel kan gezien worden als  een deel van een grotere cirkel. De radius van die cirkel bepaalt de curce van de libel en daardoor de mate van gevoeligheid.

Een grotere radius betekent dat de luchtbel makkelijker kan bewegen en sneller reageert op kleine bewegingen.

Radius van de libel van een waterpas

WELKE GEVOELIGHEID HEB JE NODIG?

De gevoeligheid wordt gemeten in millimeters per meter. Deze graad is gebaseerd op een waterpas van 1 meter lang en hoe hoog een zijde van de waterpas opgetild moet worden om de luchtbel 2 mm te verschuiven

Hoever moet de waterpas getild worden voor een verschuiving van 2 mm

TIEN KEER ZO GEVOELIG

De standaard voor de meeste waterpassen op de markt is een gevoeligheid van 10mm/m, het equivalent van een 200mm radius. Hultafors heeft ook waterpassen die vijf of zelfs tien keer gevoeliger zijn dan een standaard waterpas.

Een kozijn installeren is een voorbeeld van een taak waarbij een zeer gevoelige waterpas nodig is. Bijvoorbeeld de Hultafors MST 180 of Hultafors Libella 2000.

 

Feiten over gevoeligheid

Gevoeligheid wordt bepaald door de radius van de libel; een grotere radius betekent dat de luchtbel makkelijker beweegt. Gevoeligheid wordt gemeten in mm per meter.

De gevoeligheidsgraad is gebaseerd op een waterpas van 1 meter lang en hoe hoog een zijde van de waterpas opgetild moet worden om de luchtbel 2 mm te verschuiven. Bepaalde werkzaamheden vereisen een hogere gevoeligheid, daarom produceren wij waterpassen met verschillende gevoeligheidsgraden.

Radius(mm) Gevoeligheid (mm/m) Model
150 13,3 TVP
200 10 HV, PV
1 000 2 Libella 2000
2 000 1 MST 180

Als de libel te gevoelig is, kan het lastig zijn om mee te werken. Maar hoe gevoeliger de waterpas, des te nauwkeuriger wordt je werk.


Vraag het ons