Partner login

De geschiedenis van de waterpas

Hultafors - Nederland

Niemand weet precies hoe oud waterpassen precies zijn. Het is wel bekend dat de Romeinen watertanks gebruikten als primitieve waterpas bij het bouwen van hun beroemde aquaducten.

Door het wateroppervlak te bestuderen konden de Romeinen bepalen of de ondergrond volledig vlak was of onder een hoek lag.

Primitieve waterpassen werden gebruikt bij de bouw van aquaducten

Om een moderner stuk gereedschap te vinden reizen we naar 1661, waar de Franse wetenschapper Melchisedech Thévenot de moderne waterpas uitvond. Het duurde echter tot het begin van de 18e eeuw voordat de uitvinding breder bekend werd.

Gedurende een lange periode hadden bouwers nog een voorkeur voor oude flessen gevuld met water. Ze gebruikte deze als een soort waterpas in plaats van de nieuwe uitvinding.

Tegenwoordig bevatten waterpassen geen water meer, maar alcohol of olie.

De stand van het water aflezen in een oude fles

De waterpas bestaat nu uit een profiel, een horizontale libel, één of twee verticale libellen en einddoppen.

Er zijn waterpassen voor verschillende toepassingen. Voor het bouwen van trappen en trekken van leidingen tot tegelen en het bekijken of de caravan wel recht staat. Waterpassen zijn een essentieel stuk gereedschap voor vakman en (thuis)klusser. Wanneer je een waterpas uitzoekt zijn er een aantal factoren waar je op kunt letten.

Ontdek meer

Wanneer lengte uitmaakt

De sterkte van een waterpas wordt bepaald door de vorm en de dikte van het profiel en de holtes waar de libel in zit.

Leer meer over het profiel en de einddoppen

5 feiten over een libel

Het kleine buisje met vloeistof waar je een waterpas aan afleest noemen we een libel. De vloeistof in deze buisjes is vaak olie of alcohol zodat de luchtbel vrij in het buisje kan bewegen.

Leer hier meer

Waarom gevoeligheid van belang is

Hoe hoger de gevoeligheid van een waterpas is, des te nauwkeuriger werkt hij. Dit betekent dat de luchtbel van een precieze waterpas sneller reageert wanneer een kant van de waterpas wordt opgetild.

Lees meer en bekijk onze video

Hoe waterpas is jouw waterpas?

Productietolerantie is de optelsom van alle mogelijke minuscule en microscopisch kleine foutjes die tijdens productie van een waterpas kunnen ontstaan. Tolerantie is dus de mate waarin de gevoeligheid afwijkt en hoe kleiner deze waarde is, des te beter.

Lees meer en bekijk de video

Vraag het ons