Partner login

Libel, het essentiële onderdeel van een waterpas

Hultafors - Nederland

Het kleine buisje met vloeistof waar je een waterpas aan afleest noemen we een libel. De vloeistof in deze buisjes is vaak olie of alcohol zodat de luchtbel vrij in het buisje kan bewegen.

Verschillende libellen lijken misschien hetzelfde op het eerste gezicht. Maar het ontwerp en de bevestiging van de libel in de waterpas verschilt erg tussen verschillende merken. Hierdoor onstaat een groot verschil in nauwkeurigheid en precisie.

Stevig bevestigd voor grotere gevoeligheid

Hoe de libel is vastgezet in het profiel bepaalt hoe gevoelig de waterpas is voor temperatuur en schokken. Bij de beste waterpassen zijn de libellen vastgezet met een klemmende wig, ultrasone las of klem voor maximale nauwkeurigehid en stevigheid.

Hoe een libel in een waterpas wordt gemonteerd

Libel gevuld met olie

De vloeistof in de libellen van Hultafors is een gekleurd oliemengsel met een lage viscositeit (de olie biedt weinig weerstand). Dit geeft de luchtbel een optimale vrijheid om te bewegen in de libel en maakt het makkelijker af te lezen.

Een lichtgevende reflector achter de libel helpt met aflezen in situaties waar weinig licht is.

Vergrootglas maakt aflezen eenvoudig

Om het aflezen eenvoudiger te maken, worden de beste libellen uitgerust met een vergrootglas. Hierdoor lijkt de luchtbel groter. De ringen die rondom de libel lopen zorgen ervoor dat je vanuit elke hoek kunt aflezen.

Links: Een vergrootglas vergroot de luchtbel. Rechts: een reflector zorgt voor leesbaarheid in het donker

Onaangetast bij temperatuurschommelingen en UV-licht

De olie die we bij hultafors gebruiken voor de libel is zeer goed bestand tegen ultraviolet licht en temperatuurschommelingen. De beweging van de luchtbel blijft consistent bij temperaturen van  -20° C tot +60° C. In het geval van een schok worden luchtbelletjes voorkomen.

De libel is bestand tegen temperatuurwisselingen.

Antistatische libellen voor nauwkeurigheid

Statische elektriciteit kan er bij sommige waterpassen voor zorgen dat de meting onnauwkeurig is. Daarom gebruiken we bij Hultafors alleen antistatische libellen.

Ontdek meer

Wanneer lengte uitmaakt

De sterkte van een waterpas wordt bepaald door de vorm en de dikte van het profiel en de holtes waar de libel in zit.

Leer meer over het profiel en de einddoppen

Waarom gevoeligheid van belang is

Hoe hoger de gevoeligheid van een waterpas is, des te nauwkeuriger werkt hij. Dit betekent dat de luchtbel van een precieze waterpas sneller reageert wanneer een kant van de waterpas wordt opgetild.

Lees meer en bekijk onze video

Hoe waterpas is jouw waterpas?

Productietolerantie is de optelsom van alle mogelijke minuscule en microscopisch kleine foutjes die tijdens productie van een waterpas kunnen ontstaan. Tolerantie is dus de mate waarin de gevoeligheid afwijkt en hoe kleiner deze waarde is, des te beter.

Lees meer en bekijk de video

HV & PV - Precisiegereedschap voor professioneel gebruik

Voor professionals is een goede waterpas van essentieel belang voor het afleveren van uitstekend werk. Het is het werkpaard waarop je vertrouwt als je werk van hoge kwaliteit af moet leveren.

Precisie waterpas voor professioneel gebruik

Vraag het ons