Partner login

Profiel voor kracht, einddoppen voor bescherming

Hultafors - Nederland

De sterkte van een waterpas wordt bepaald door de vorm en de dikte van het profiel en de holtes waar de libel in zit. Bij een grotere holte is de waterpas minder duurzaam en hoe dikker de wanden zijn, des te steviger de waterpas is.

Aluminium combineert duurzaamheid met een licht gewicht

Aluminium is een gangbaar materiaal voor profielen omdat het stijfheid, duurzaamheid en een licht gewicht combineert. Aluminium geeft een profiel extra stevigheid zonder het zwaar te maken. De sterkte van een profiel wordt gecheckt door testen op de lange zijde (buigzaamheid) en de korte zijde (met een spanningstest).

Hultafors biedt verschillende types profielen. Zoals een profiel met een zandloperfiguur voor een extra goede grip of een boxprofiel voor extra stevigheid.

Links: waterpas met zandloperprofiel Rechts: waterpas met boxprofiel

Hultafors heeft ook waterpassen met een plastic profiel. Een goede keuze voor bijvoorbeeld metselen, omdat het cement niet aan het plastic blijft plakken.

Een aluminium waterpas en een plastic waterpas

Een sterk profiel weerstaat grote druk

De sterkte van een profiel wordt getest om te zien hoe de waterpas reageert op grote druk vanaf de bovenkant en vanaf de zijkanten. Een goede indicatie van de kwaliteit van een profiel is het gewicht. De waterpassen van Hultafors wegen altijd meer dan 500 gram per meter.

Druk van bovenaf en vanaf de zijkant

Einddoppen beschermen het profiel

Als je de waterpas laat vallen of ergens tegenaan stoot wordt het profiel van de waterpas beschermd door de einddoppen. Deze kun je eenvoudig verwijderen en vervangen als dat nodig is.

De einddop is verwijderbaar

De lengte maakt een verschil

De lengte van een waterpas maakt ook een verschil bij het meten. Hoe langer de waterpas, des te nauwkeuriger werkt hij. Met een lange waterpas moet je wel extra opletten dat het profiel niet verbuigt of vervormt.

Voor de best mogelijke duurzaamheid worden onze waterpassen altijd aan een uitgebreide reeks testen onderworpen.

De lengte van een waterpas maakt een verschil

Zelfs de beste waterpas heeft geen nut als hij te kort is voor het werk dat je ermee wilt doen. Daarom hebben wij een volledige reeks met maten in ons assortiment, zodat je nooit tekort komt.

Ontdek meer

5 feiten over een libel

Het kleine buisje met vloeistof waar je een waterpas aan afleest noemen we een libel. De vloeistof in deze buisjes is vaak olie of alcohol zodat de luchtbel vrij in het buisje kan bewegen.

Leer hier meer

Koopgids

Te veel waterpassen om uit te kiezen? Hier is de gids om je keuze gemakkelijker te maken -

Bekijk onze waterpassen

Geschiedenis van de waterpas

Niemand weet precies hoe oud waterpassen precies zijn. Het is wel bekend dat de Romeinen watertanks gebruikten als primitieve waterpas bij het bouwen van hun beroemde aquaducten.

Hoe het begon

De waterpas die in elke zak past

Hultafors waterpassen MPL en MPL Magnetic passen in elke zak, waardoor ze de perfecte metgezellen zijn voor dagelijks werk.

Leer meer over de kleine waterpassen

Vraag het ons