Alles wat je moet weten over rolbandmaten

Soorten banden

1. Gelakte stalen band

Een stootbestendige stalen band bedekt met een anti-corrosie fosforlaag die vervolgens geel of wit wordt geschilderd. De schaalverdeling wordt beschermd door een coating van matte polyesterlak. Bestand tegen contact met de meest voorkomende oplosmiddelen, maar mag niet worden opgevouwen. Ook verkrijgbaar in roestvrijstaal, waardoor de bandzeer goed bestand is tegen corrosie en slijtage.

2. Stalen band met nylon coating

Een stalen band bedekt met een anti-corrosie fosforlaag en vervolgens geel geschilderd. De schaalverdeling wordt beschermd door een nylon coating. Behandeld met een extra dik nylon membraan om de band echt duurzaam te maken. Bestand tegen contact met de meeste chemicaliën, oplosmiddelen en andere vloeistoffen. Kan ook probleemloos worden gebogen, gedraaid en geplet.

3. Glasvezel band

Een rolbandmaat van glasvezeldraden in kunststof gegoten. Bestand tegen contact met de meeste chemicaliën, vocht, water en temperatuurschommelingen. Een rolbandmaat van glasvezel kan worden gebogen en is lichter en flexibeler om mee te werken. De band is niet-geleidend en is daarom veilig te gebruiken als je werkt in de nabijheid van elektriciteit.

4. Roestvrij stalen band

Een premium kwaliteit roestvrijstalen band met diepe etsing. Geschikt voor gebruik in gebieden waar veel oplosmiddelen en chemicaliën worden gebruikt. (Alleen TR-assortiment).

Begin van band

Lange rolbandmaten

  1. Type A start. De schaalverdeling begint 100 mm vanaf de buitenrand van de eindhaak. Voornamelijk gebruikt voor lange meetlinten die langere afstanden kunnen meten en waar normaal gesproken twee personen voor nodig zijn. Verkrijgbaar op de PL-, PC- en TR-modellen.

  2. Type B start. De schaalverdeling begint waar de haak aan de band vastzit. Ideaal als je alleen iets opmeet. Verkrijgbaar op de CC-, CC F- en SY-modellen.

  3. Type C start. De schaalverdeling begint aan de buitenrand van de eindhaak. Ideaal als je alleen iets opmeet. Beschikbaar op de PL-, YL- en PC-modellen.

Korte rolbandmaten

  1. De schaalverdeling begint direct bij het uiteinde. Ideaal voor zowel intern als extern meten. Verkrijgbaar op de BT-, PR- en SL-modellen.

Zo vervang je de band van een rolbandmaat

Voor een langere levensduur van de rolbandmaat, moet je zoeken naar een model waarvan het blad kan worden vervangen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook goed voor ons milieu.

Het kopen van een vervangende band voor je rolbandmaat kost ongeveer de helft van een nieuwe. Als je alleen de band vervangt in plaats van een compleet nieuwe rolbandmaat te kopen kan je veel geld en tijd besparen.

Zo vervang je de band

  1. Trek de hele band eruit tot je de bevestiging aan de sprint ziet.

  2. Verwijder de oude band door het los te halen van de sprint.

  3. Bevestig de nieuwe band, zorg dat het goed op zijn plaats zit.

  4. Draai de band langzaam opnieuw op door het met één hand vast te houden.

Gereedschap uit dit artikel

graphic