Ergonomie en veiligheid

Met de hand zagen is een vaardigheid die niet iedereen bezit. We hebben daarom een eenvoudige gids samengesteld hoe je jouw zaag op de meest veilige, efficiënte en vooral ergonomische manier kunt gebruiken.

Ergonomisch zagen

Met de hand zagen is een vaardigheid. Om zo efficiënt en veilig mogelijk te zagen moet je rekening houden met een aantal aspecten. Hieronder vind je een eenvoudige gids hoe je het zaagwerk kunt verbeteren. Deze tips volgen helpt je niet alleen met beter zagen, maar zorgt ook voor minder belasting van je lichaam.

Kies voor een zachte grip

Houd de zaag met een zachte maar stevige grip vast. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je minder snel moe wordt en je hand minder wordt belast, maar het zorgt er ook voor dat je zaag langer meegaat.

Laat de zaag het werk doen

Zaag soepel en laat de zaag het werk doen. Wanneer je probeert op de zaag te forceren, krijg je alleen maar het tegenovergestelde effect en word je inefficiënt. Focus je daarom vooral op het geleiden en sturen van de zaag en laat de zaagtanden je werk doen.

Gebruik het gewicht van de zaag

Maak gebruik van het gewicht van de zaag door verticaal druk uit te oefenen. Dit is vaak al genoeg voor een goed resultaat.

Verander de zaaghoek

Als je vindt dat elke zaagbeweging meer resultaat zou moeten geven, probeer dan eens de hoek van de zaag te veranderen zodat deze nog beter in lijn is met de richting waarin je zaagt. Het kan ook helpen om eerst heel haaks op het werkstuk te zagen en steeds vlakker te zagen naarmate de zaagsnede tot een einde komt.

Vossenstaart of handzaag

Wist je dat? De meest voorkomende handzaag, met een handvat en het lange taps toelopende zaagblad, vanwege zijn vorm ook wel vossenstaart wordt genoemd?

Gereedschap uit dit artikel

graphic