Zo voorkom je slijtage door hameren

We hebben ergotherapeut Oscar Puleo gesproken over de eerste tekenen van slijtage en hoe je kunt voorkomen dat je letsel oploopt. Hij geeft ook zijn beste adviezen om niet te vergeten als je vaak met een hamer werkt.

Wat mag je niet vergeten bij het gebruik van een hamer om letsel door trillingen te voorkomen?

“Dat is moeilijk te zeggen, maar het staat of valt met zelfbewustzijn. Probeer te pauzeren als je arm moe aanvoelt. Het is namelijk wanneer je moe bent dat je je spieren en ligamenten overbelast. Het is ook makkelijk om jezelf te beschadigen als je moe bent, omdat je spieren dan niet langer in staat zijn om je arm voldoende te stabiliseren om het gewicht te hanteren.”

Wat is de meest voorkomende oorzaak voor letsel door slijtage?

“Overwerken en overbelasten. De meest gemaakte fout gemaakt is dat mensen niet naar hun lijf luisteren. Mensen die gevoelloosheid en een tintelend gevoel in armen en handen ervaren, zoeken vaak geen professionele hulp. Helaas wordt de schade dan alleen maar groter. Zenuwbeschadigingen als gevolg van trillingen komen vaak voor.”

Heb je iets bijzonders opgemerkt door naar timmerlieden te kijken?

“De keuze voor een hamer lijkt af te hangen van de voorkeuren van de gebruiker. Ze kiezen vaak tussen een licht of een zwaar model, terwijl het in feite het belangrijkste is hoe ze de hamer gebruiken. Wanneer je met een hamer slaat is het heel belangrijk dat je het gewicht verdeelt over je gewrichten (schouder, elleboog en pols). Oefen de polsbeweging en relax tussen de slagen door.”

3 tips om een hamer ergonomischer te gebruiken

1. Zelfbewustzijn is de sleutel

Zorg dat je rust als je moe bent om te voorkomen dat je spieren en ligamenten te veel belast. Als je moe bent kunnen je spieren niet langer je arm voldoende stabiliseren om het gewicht te hanteren en dat leidt tot letsel.

2. Neem (veel) korte pauzes

Hameren is een repetitieve beweging waar veel energie voor nodig is. Door veel korte pauzes te nemen, herstellen je spieren sneller en kun je efficiënter slaan.

3. Verdeel het gewicht

Door het gewicht van de slag te verdelen tussen de gewrichten (schouder, elleboog en pols), voorkom je het overbelasten van een bepaald gewricht. Het is ook goed om de polsbeweging te oefenen en tussen de slagen door te relaxen.

4 tekenen van slijtage om op te letten

1. Gevoelloosheid en tintelingen in vingers

Dit komt vooral 's nachts voor, je wordt dan wakker met gevoelloze vingers.

2. Minder stevige grip

Problemen om de hamer goed vast te pakken of dingen laten vallen omdat je minder kracht in je handen hebt.

3. Minder uithoudingsvermogen in hand en onderarm

Sneller moe worden bij het hameren.

4. Toenemende pijn in pols en elleboog

Ongemak bij het bewegen, zowel met als zonder gewicht.

Gereedschap uit dit artikel

graphic