Hults Bruk jubileumcollectie

Het 325-jarige jubileum van onze smidstraditie in Hults Bruk wilden wij graag vieren met een limited edition gereedschapslijn. Natuurlijk moesten we een bijl maken, maar als eerbetoon aan Hults Bruk hebben we ook een hamer en een mes gemaakt.

Jubileumbijl

De inspiratie voor het design kwam van een van onze favoriete Hults Bruk bijlmodellen uit het verleden. In de jaren 70 van de 19e eeuw ging ijzerfabrikant Ekelund naar Amerika. Hij kwam niet alleen terug met nieuwe productietechnieken, maar ook met stelen van hickoryhout en het ontwerp van bijvoorbeeld Montreal en Yankee bijlen. Die zijn na verloop van tijd tot onze meest populaire en duurzame bijlmodellen gaan behoren. De kop van onze Jubileumbijl, met een brutogewicht van 0,6 kg is een klassiek Yankee-model en de snijkant heeft een premium slijpafwerking. Hij is met de hand gesmeed van het kwalitatief hoogwaardig Zweeds staal dat zo kenmerkend is voor de bijlen van Hults Bruk.

Steel en leren beschermer

We hebben hem voorzien van een traditionele steel van hickoryhout, behandeld met lijnzaadolie. De beschermer van duurzaam leer is geproduceerd in Zweden op basis van plantaardig gelooid volnerfleer. Bij de bijl krijg je bovendien een sleutelring met een sierlijke scheepsnagel die verwijst naar het begin van onze smidstraditie.

Mes OKW

Dit mes is geïnspireerd op de prachtige traditie en uitstraling en het gevoel van onze bijlen. Het is gebaseerd op ons populairste outdoor mes, de OK4. Het houten handvat is gemaakt van hickory, de houtsoort die we ook gebruiken voor de handgrepen van onze bijlen. Het lemmet is gemaakt van Japans messenstaal en is scandi geslepen om het voor allerlei verschillende taken te kunnen gebruiken. Het werkt prima met ons vuurstaal en is eenvoudig opnieuw te slijpen. Het holster is gemaakt van hetzelfde plantaardig gelooide volnerfleer als de bijlbeschermer van de bijl voor ons 325-jarige jubileum.

Hamer TRW

Deze klauwhamer van 20 oz is een prachtig voorbeeld van waar we bij Hultafors écht goed in zijn: het combineren van innovatief en modern design met de lange Zweedse traditie als het gaat om het maken van gereedschap. De hamerkop is die van onze klauwhamer TR, die we vervolgens hebben gecombineerd met een meer traditionele houten greep. Voor de greep hebben we, net als bij de bijlen en ons OKW-mes, gekozen voor hickoryhout.