De duimstok die je met je ogen dicht herkent

De rode uiteinden van de Hultafors duimstok zijn al lang het kenmerk van de ware professional. Sinds de uitvinding van onze duimstok in 1883 is zelfs de manier waarop werkbroeken gemaakt worden veranderd. Vandaag de dag is de duimstok nog steeds de eerste keus van de vakman voor meten.

Uitgevonden door Karl Hilmer Johansson Kollén in 1883

De oprichter van Hultafors, Karl Hilmer Johansson Kollén, vond de duimstok uit in 1883. Sindsdien produceren wij duimstokken voor professionals over de hele wereld. Sterker nog, onze duimstok is bijna klaar met zijn 12e rondje rond de aarde. Sinds de start hebben we 480 miljoen meter duimstok geproduceerd.

Meer dan 140 jaar precisie

Een indrukwekkend aantal en ook het bewijs hoe succesvol een slim idee kan zijn. Zeker als je al 140 jaar toegewijd bent aan constante verbetering. Want zelf al is de duimstok van nu nog grotendeels hetzelfde als de originele uitvinding van Karl Hilmer, in de loop der jaren zijn er vele kleine aanpassingen gedaan.

When you are a pro. You know.

Na al die jaren is het gevoel nog hetzelfde. Het gevoel waarmee een vakman zijn favoriete gereedschap zelfs geblinddoekt zou herkennen. Het gevoel dat je hebt als de duimstok in je hand ligt en de scharnieren soepel bewegen als je hem invouwt.

Dat gevoel is de reden dat we zelden hoeven uit te leggen waarom je voor een Hultafors duimstok moet kiezen. Echte vakmensen weten al waarom. Maar hoe de duimstok wordt gemaakt en hoe het allemaal is begonnen, dat weet niet iedereen.

Een lat met vele facetten

De overschakeling van inches naar een metrische schaal heeft invloed gehad op de benaming van de duimstok.

Zoals een Zweeds spreekwoord zegt "een geliefd kind kent vele namen" en zo is het ook voor de duimstok. En de duimstok vormt daarop geen uitzondering. De meest gangbare naam in Nederland is 'duimstok', maar aangezien we niet vaak in duimen (of inches) meten is 'vouwmeter' of 'meetlat' wellicht een passender benaming. Maar omdat we tegenwoordig een metrische schaal gebruiken, vinden sommigen dat we het “meterstok” zouden moeten noemen, een lat om meters te meten. Toch blijft de benaming duimstok onverminderd populair.

Wij vinden dat je vrij bent in de keuze van de naam, wij zijn blij dat je hem graag gebruikt.

Gereedschap uit dit artikel

graphic