Zo worden de duimstokken van Hultafors gemaakt

Onze klassieke duimstokken met de rode uiteinden worden gemaakt in de duimstokkenfabriek in Hultafors in Zweden. Alle onderdelen van de duimstokken worden lokaal gemaakt en vrijwel alle machines die in dat proces worden gebruikt, zijn door ons zelf bedacht en gebouwd.

Het berkenhout uit de provincie Dalarna (in het midden van Zweden) arriveert in Hultafors en wordt daar in blokken gezaagd. Voordat de productie kan beginnen wordt het hout gedroogd totdat het de perfecte vochtigheidsgraad heeft. De blokken worden vervolgens in latten gezaagd en geschaafd voordat de uiteinden rood worden geverfd. De schaal wordt op de latten geprint en elke houten lat wordt gelakt voordat alle delen tot een geheel worden gemaakt.

Elk onderdeel wordt vijf keer gecontroleerd

Tijdens het productieproces wordt elk onderdeel van de duimstok twee keer gefotografeerd door hoge snelheidscamera's en drie keer nauwkeurig geïnspecteerd door ervaren medewerkers. Op deze manier zorgen we dat elk onderdeel gemaakt is van perfect hout en dat elke gedrukte schaalverdeling exact en duidelijk is.

Laklaag onder elk scharnier

We maken de duimstok extra sterk, bestand tegen slijtage en vocht, door elk onderdeel te lakken voordat we hem in elkaar zetten. Daarom zit er ook lak onder elk scharnier. Door dit te doen verzegelen we het hout en minimaliseren we de kans dat er vocht in het hout komt, waardoor het opzwelt.

Geoliede scharnieren

De soepele en stabiele scharnieren van de Hultafors duimstok zijn een belangrijk onderdeel van de oorspronkelijke uitvinding. Zij helpen bij de goede gebruikerservaring met het gereedschap. De scharnieren worden door Hultafors gemaakt van koudgerold staal en geolied op drie verschillende punten voor precies de goede mate van soepelheid. Ze worden op drie verschillende plekken geolied om exact de juiste soepelheid te krijgen.

Montage en vouwen

Voor alle onderdelen in elkaar worden gezet is er nog een nauwkeurige inspectie van elke lat door een geoefend oog. Zelfs bij de kleinste afwijking wordt een lat afgeschreven. De kortere eindlatten krijgen een messing eindkap voor de stalen scharnieren worden gemonteerd. Ten slotte vouwt de machine elke duimstok op.

Dagelijks passeren 400.000 onderdelen de fabriek om in elkaar gezet te worden tot 40.000 duimstokken, klaar voor gebruik.

Het zijn de details die het hem doen

Waarom is de Hultafors duimstok al die jaren de eerste keuze van professionals gebleven? Het antwoord op die vraag is even eenvoudig als ingewikkeld. Wij denken dat het komt door onze aandacht voor details. Wij zijn er bovendien trots op dat we de superieure maker zijn en blijven van dit iconische meetinstrument, dat we zelf meer dan 140 jaar geleden hebben uitgevonden.

Gereedschap uit dit artikel

graphic