Gebruiksvriendelijke lasers en afstandsmeters

De lasers en afstandsmeters van Hultafors zijn ontwikkeld met focus op gebruiksgemak en een hoge precisie. Het laserassortiment bestaat bijvoorbeeld uit rode en groene lasers, slimme afstandsmeters met Bluetooth-connectiviteit en accessoires zoals laserbrillen, adapters en statieven.

Een groene of rode laser, wat is het verschil?

Het menselijk oog is gevoelig voor licht in het golflengtebereik van ongeveer 711 nm (rood) tot 389 nm (violet), waarbij de gevoeligheid varieert afhankelijk van de golflengte. Infrarood licht en kortegolflicht (ultraviolet) vallen buiten dit bereik en zijn dus onzichtbaar voor ons. De lasers van Hultafors werken binnen het bereik van 80 nm (rood) en 529 nm (groen) en zijn daardoor duidelijk zichtbaar voor het menselijk oog.

De groene laser bevindt zich in het midden van het golflengtebereik waar het oog het meest gevoelig is. Een groene laser is daarom goed zichtbaar. Groen laserlicht is zelfs tot vier keer beter zichtbaar dan rood laserlicht.

Enkele knoppen

De intuïtieve lasers van Hultafors zijn gemakkelijk te begrijpen en gemakkelijk te gebruiken. Ze hebben bijvoorbeeld maar een paar knoppen zodat je werk efficiënter wordt.

100% robuuste precisie

Onze afstandsmeters zijn gemaakt van robuust plastic en klaar voor direct gebruik. Alle gereedschappen worden grondig getest en gekalibreerd voor levering om nauwkeurigheid en precisie te garanderen.

Laserklassen

Laserklassen zijn onderverdeeld in twee groepen - groepen die voldoen aan de Europese norm EN 601125-1 en groepen die voldoen aan de Amerikaanse standaard FDA 1040.10:1.4.97. Daarnaast zijn er acht laserklassen die de sterkte van de laser aangeven. Hoe hoger de klasse hoe sterker en dus ook meer schadelijk het laserlicht is.

Wij gebruiken laserklasse 2 en de iets heldere klasse 2M. Beide klassen bieden zeer zichtbare lijnen zonder direct gevaarlijk te zijn voor het menselijk oog.

Let op! Denk erom dat je de laserstraal nooit rechtstreeks in je eigen ogen of die van iemand anders richt.

Op elk laserproduct moet een waarschuwingssymbool en informatie staan.

IP-classificatie

Elektronische apparatuur die is ontworpen voor gebruik om in zware omstandigheden, moet worden geleverd met een goede behuizing om te voorkomen dat stof, vocht en water het apparaat binnendringen. IP-classificatie definieert de mate van bescherming van het elektronische product tegen vaste voorwerpen en tegen water.

Onze lasers en afstandsmeters worden geleverd met IP-classificatie IP42, IP54 of IP65. Het eerste nummer van de IP-classificatie verwijst naar vaste objecten, terwijl het tweede nummer verwijst naar water. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de bescherming.

IP42-classificatie houdt in dat het product is beschermd tegen objecten die >1mm (4) zijn en beschermd is tegen directe waterstralen tot 15 graden verticaal (2).

IP54-classificatie houdt in dat het product beschermd is tegen stof (5) en beschermd is tegen opspattend water (4).

IP65-classificatie betekent dat het product volledig stofdicht is (6) en beschermd is tegen sterke waterstralen (6).

Nivellering

Lasers kunnen op verschillende manieren worden genivelleerd. De meest voorkomende manier is zelfnivellering en dat is de methode die we gebruiken voor ons assortiment van intuïtieve tools.

Zelfnivellerende laser

Een zelfnivellerend systeem met een magnetische slinger en een gyroscoop die ervoor zorgt dat het lasergereedschap altijd waterpas staat. De snelste en eenvoudigste manier om nauwkeurige metingen uit te voeren.

Automatische laser

De nivellering wordt aangepast met behulp van een servomotor en een elektronische libel. In ons assortiment vind je geen lasers met dit soort nivellering.

Handmatige laser

Nivellering door middel van een stelschroef en een libel met de hand. Meestal gebruikt voor eenvoudigere taken.

Gesloten slinger

De zelfnivellerende lasers van Hultafors hebben een magnetische slinger en een gyroscoop die ervoor zorgen dat het lasergereedschap altijd waterpas staat. Om de slinger te beschermen tegen beschadigingen wanneer het gereedschap niet in gebruik is, bijvoorbeeld tijdens transport, vergrendelt de slingerunit automatisch op zijn plaats wanneer je de laser uitschakelt. De volgende keer dat je het lasergereedschap inschakelt, moet je eerst zorgen dat de slinger uit de vergrendelingsmodus is en vrij kan bewegen.

Voorkom letsel aan de ogen

De sterkte van de laserdiode wordt bepaald door verschillende laserklassen.

Al onze producten zijn klasse 2 of klasse 2M en niet direct gevaarlijk voor het menselijk oog, maar moeten altijd met zorg worden gebruikt. Verkeerd of onjuist gebruik van het laserapparaat kan ernstige verwondingen veroorzaken, vooral aan het menselijk oog. Verblinding door laserstralen kan indirect leiden tot ernstige ongevallen, vooral voor mensen die een voertuig besturen of machines bedienen. Om deze ongevallen te voorkomen:

  • Staar niet of kijk niet in de laserstraal.

  • Zet de laserstraal en het laservlak niet op ooghoogte en richt niet op mensen.

  • Gebruik geen lasers samen met optische instrumenten.

Gereedschap uit dit artikel

graphic