De libel is het belangrijkste onderdeel van een waterpas

Het buisje met vloeistof waar je een waterpas mee afleest, wordt een libel genoemd.

Feiten over libellen

Het buisje met vloeistof waar je een waterpas mee afleest, wordt een libel genoemd. De vloeistof in de libellen is meestal olie of alcohol, zodat de luchtbel ongehinderd kan bewegen.

Op het eerste gezicht lijken verschillende libellen misschien op elkaar. Maar het ontwerp en de bevestiging van de libel verschillen enorm tussen de diverse merken, wat leidt tot een verschillende nauwkeurigheid en precisie.

Stevige bevestiging voor een grotere gevoeligheid

De manier waarop de libel in het profiel wordt vastgezet, bepaalt hoe gevoelig hij is voor temperatuur en schokken. Op de beste waterpassen zijn de libellen voorzien met een wig, ultrasone las of een klem voor maximale nauwkeurigheid en stevigheid.

Onze libellen zijn gevuld met olie

De vloeistof in de libellen van Hultafors is een gekleurd oliemengsel met een lage viscositeit (de olie biedt weinig weerstand). Dit geeft de luchtbel een optimale vrijheid om te bewegen in de libel en maakt het makkelijker af te lezen.

Vergrootglas vereenvoudigt aflezen

Om het aflezen eenvoudiger te maken hebben de allerbeste libellen een vergrootglas, zodat de luchtbel groter lijkt. Op de libel zijn ringen getekend om een nauwkeurige meting vanuit elke positie mogelijk te maken.

Een lichtgevende reflector achter de libel helpt met aflezen als er weinig licht is.

Geen invloed door temperatuur en UV-licht

De olie die we bij Hultafors gebruiken voor de libel is zeer goed bestand tegen ultraviolet licht en temperatuurschommelingen. De beweging van de luchtbel blijft consistent bij temperaturen van -20° C tot +60° C. In het geval van een schok worden luchtbelletjes voorkomen.

Antistatische libellen voor nauwkeurigheid

Statische elektriciteit kan er bij sommige waterpassen toe leiden dat ze onnauwkeurig worden. Daarom hebben waterpassen van Hultafors antistatische libellen.

Gereedschap uit dit artikel

graphic