Wat is de gevoeligheid van een waterpas?

Het is de gevoeligheid van de libel die bepaalt hoe snel de bel beweegt wanneer het ene uiteinde van de waterpas wordt opgetild.

Wat is de gevoeligheid van een waterpas?

Vakmensen weten dat verschillende taken om een verschillende mate van precisie vragen. Dit is ook de reden waarom professionals vaak meer dan één waterpas hebben, zodat ze kunnen werken met een verschillende gevoeligheid. Een waterpas met een standaard gevoeligheid is makkelijk om mee te werken en in veel gevallen goed genoeg. Voor meer veeleisende taken heb je gewoon een waterpas met een hogere gevoeligheid nodig.

De vorm van de libel

De hogere en lagere gevoeligheid wordt bereikt door de vorm van de libel aan te passen. Als we de libel van dichtbij bekijken zien we dat deze een tonvormige binnenvorm heeft. In deze 'ton' zoekt de luchtbel altijd naar het hoogste punt. Als de libel een rechte buis is, zonder ronding, is het voor de luchtbel onmogelijk om volledig vlak te liggen.

Minder ronding, snellere reactie

De ronding van de libel kun je beschouwen als een deel van een grotere cirkel. De radius van die cirkel bepaalt hoe gebogen de libel is en daarmee hoe gevoelig de waterpas is.

Een grote radius betekent dat de lichtbel makkelijker kan bewegen en op kleine bewegingen reageert.

Welke gevoeligheid heb je nodig?

De gevoeligheid wordt gemeten in mm per meter. Deze maat is gebaseerd op een waterpas van 1 meter lang en hoe hoog het ene uiteinde van de waterpas opgetild moet worden om de luchtbel 2 mm te laten bewegen.

Tien keer zo gevoelig

De standaard voor de meeste waterpassen op de markt is een gevoeligheid van 10mm/m, het equivalent van een 200mm radius. Hultafors heeft ook waterpassen die vijf en zelfs tien keer zo gevoelig zijn als een standaard waterpas.

Een deurkozijn monteren is een taak die vraagt om een waterpas met een hogere gevoeligheid. Bijvoorbeeld de Hultafors MST of Hultafors Libella 2000.

Gereedschap uit dit artikel

graphic