De Hultafors Åby hakbijl

Een echt hybride hakbijl die zich aanpast aan de uit te voeren taak, hoe groot of klein ook. Met de hand gesmeed van Zweeds staal door Hults Bruk, de in 1697 opgerichte voorganger van Hultafors. Onze Åby hakbijl is een tijdloos gereedschap in een modern jasje.

De Åby Hakbijl is perfect voor het bouwen van beschutting, het verwerken van brandhout, houtsnijwerk en precisiewerk. Net als onze andere hakbijlen is ook deze bijl met de hand gesmeed van Zweeds kwaliteitsstaal. De Åby is vernoemd naar het dichtstbijzijnde dorpje bij Hults Bruk, waar in het midden van de 20e eeuw veel van de werknemers woonden.

Duizenden jaren lang was de bijl als gereedschap voor de mens een verlengstuk van de arm. Dankzij de bijl was de mens in staat zich een weg te banen door de ongerepte natuur, hutten te bouwen en wild te slachten.

De bijl heeft niet alleen dienst gedaan als cruciaal gereedschap om te kunnen overleven, maar heeft ook gezorgd voor vrijheid en onafhankelijkheid. Hij die een scherpe bijl had, kon zichzelf altijd verdedigen en floreren. Hoewel we vandaag de dag de bijl niet meer nodig hebben om te overleven, helpt het gereedschap ons nog altijd bij allerlei praktische taken en is het een must voor outdoorliefhebbers die hun vrije tijd willen verrijken.

We zien de bijl als een onderdeel van ons cultureel erfgoed en dat betekent dat de smid een essentiële rol speelt bij het voor de komende generaties in stand houden van de bijltraditie en, misschien nog wel belangrijker, bij het bieden van ultieme tevredenheid over en optimale benutting van bijlen.

We hebben de bijl als gereedschap niet uitgevonden, maar zijn er op basis van waar vakmanschap wel in geslaagd het ontwerp te perfectioneren tot iets dat over de hele wereld wordt gewaardeerd. Daarom behoort de Åby hakbijl voor ons zonder meer tot onze iconen.

Gereedschap uit dit artikel

graphic