De Hultafors duimstok 59

Het origineel komt uit 1883. Met zijn tijdloze en iconische ontwerp hielp dit gereedschap Hultafors in de beginjaren in het zadel. Momenteel nog altijd, net als toen, gemaakt van zacht eiken met scharnieren van Zweeds staal. Tegenwoordig zijn er zo'n 10 modellen verkrijgbaar van verschillende materialen. Ervaren gebruikers herkennen hem met hun ogen dicht.

Een tijdloze klassieker

De rode uiteinden, het witte berkenhout en de karakteristieke soepelheid van de scharnieren. De duimstok van Hultafors, die uit 1883 dateert, is een bijna iconische klassieker, zowel als gereedschap als design.

Het was de inventiviteit van Karl-Hilmer Johansson Kollén die ervoor zorgde dat het meetapparaat werd ontwikkeld dat we nu de duimstok noemen. Een innovatie die sinds die tijd de ruggengraat vormt van Hultafors Tools.

KHJK

Op 8,5 cm van het begin van de duimstok staat is een driehoekig rood symbool met de letters KHJK. Dit is geen nonsens, maar het eigen bedrijfssymbool van Hultafors en een afkorting van Karl-Hilmer Johansson Kollén.

Materialen

De duimstokken worden gemaakt van verschillende materialen; aluminium, glasvezel of standaardhout, afhankelijk van de omgeving waarin ze moeten worden gebruikt. Tot de jaren 1960 werden onze duimstokken gemaakt van Zweedse lijsterbes (vergelijkbaar met de gewone lijsterbes), maar sindsdien is berkenhout de nieuwe standaard geworden.

Het driehoekige rode symbool

Er is een gezegde over het driehoekige symbool dat luidt: “Net zoals de gelijkzijdige driehoek die we gebruiken als handelsmerk de sterkste geometrische constructie is die er bestaat, moeten we ernaar streven om onze duimstok de sterkst mogelijke duimstok te maken.”

De scharnieren

Verrassend genoeg zijn de scharnieren van de Hultafors duimstok de grootste reden voor het succes. De scharnieren van Zweeds staal zijn nog altijd dezelfde als toen we in 1883 met de productie van duimstokken begonnen, terwijl de houten latten en de schaalverdeling door de jaren heen zijn aangepast.

Gereedschap uit dit artikel

graphic