BUILT BY HAND

Maak kennis met meubelmaker Mikael Seppänen

De geur van hout is opvallend in de werkplaats van meubelmaker Mikael Seppänen. Hier staan grote industriële zagen naast klassieke gereedschappen. Wij mochten Mikael interviewen terwijl de lijm droogt op een aantal deuren die hij net in elkaar heeft gezet.

Waarom wilde je timmerman worden?

Zelfs op school voelde ik al dat ik praktisch ingesteld was. Houtbewerking was mijn favoriete vak en het voelde natuurlijk om met mijn handen te werken. Het is wat ik kan en wat ik graag doe. Het voelde goed om vakman te worden en met mijn handen te werken.

"Er was geen alternatief. Houtbewerking was mijn favoriete vak en het voelde natuurlijk om met mijn handen te werken."

Hoe ben je hier beland?

Nou, daar zit een grappig verhaal achter. Ik klopte op de deur van een lokale werkplaats en vroeg of ik werkervaring op mocht komen doen. Eerst twijfelde de eigenaar en zei dat ze van plan waren om het bedrijf af te bouwen voor ze met pensioen zouden gaan. Maar ik was behoorlijk vasthoudend. Ik zei dat ik ze zoveel mogelijk zou helpen en dat het ze niets zou kosten.

Hij vroeg of ik na het weekend terug wilde bellen zodat hij erover na kon denken. En dat is precies wat er gebeurde. Ik belde terug en werd uitgenodigd om te komen kijken in de werkplaats. De eigenaar grapte toen en zei: “Mikael, op een dag is dit allemaal van jou”. Ik lachte het weg, want ik was pas 18 jaar oud en zat nog op de middelbare school. In die tijd kwam het idee dat ik een eigen bedrijf zou beginnen gewoonweg niet bij me op. Maar hij plantte een zaadje bij me.

Hoe lang duurt het om een keuken te maken?

Het maken van een gewone keuken duurt ongeveer een maand; van de eerste ontmoeting met de klant, het tekenproces tot aan de uiteindelijke montage.

Is er een deel van het proces dat je bijzonder leuk vindt?

Ik vind het leuk als ik kan beginnen met het maken van de kasten, de frames in elkaar schroeven en de deurtjes lijmen om geleidelijk de keuken te zien ontstaan op de werkbank.

Met wat voor materiaal werk je vooral?

Voor de deuren gebruik ik altijd grenen, traditioneel de houtsoort die werd gebruikt voor lijsten en meubels. Ik gebruik eiken voor de laden omdat het een duurzame houtsoort is die er aantrekkelijk uitziet. Het is ook modieus om met eiken te werken, want het is een exclusief materiaal.

"Waarom een winnend concept veranderen? Klassiek vakmanschap vereist klassieke gereedschappen."

Je werkt duidelijk met veel elektrisch gereedschap in de werkplaats, maar welke handgereedschappen zou je niet willen missen?

Ik zou het niet redden zonder mijn duimstok. Ik gebruik hem voor de ruwe metingen van allerlei dingen, maar wanneer precisie nodig is, gebruik ik een rolbandmaat. Verder heb je het mes voor de vakman, het beste universele gereedschap dat te koop is. Ik gebruik het om verfblikken te openen, overtollige verf weg te schrapen, verpakkingen te openen en viezigheid uit mijn werkstukken te schrapen.

Dit zijn echt klassieke gereedschappen.

Ja, dat klopt. Waarom een winnend concept veranderen? Klassiek vakmanschap vereist klassieke gereedschappen.

Zijn er typische kenmerken van een klant die een op maat gemaakte keuken bestelt?

Een typische klant heeft al eerder een keuken gekocht en weet wat dat inhoudt. Ze zijn bekend met het proces van de tekentafel tot de keuze van materialen, beslag en verf. Het zijn vaak trendbewuste klanten met een scherp gevoel voor kwaliteit en esthetiek.

Waarom kiezen ze voor een keuken op maat in plaats van een kant-en-klare keuken?

Omdat hij op maat wordt gemaakt. De enige vaste parameters zijn de apparaten: daar kun je de afmetingen niet van veranderen, maar al het andere kan worden aangepast aan hun exacte eisen. Je krijgt een symmetrie die eenvoudigweg niet kan worden bereikt met kant-en-klare oplossingen.

Neem je een algemene trend waar dat meer mensen kiezen voor meubels op maat?

Ja, absoluut. Er is een stijgende trend in zelfgemaakt en lokaal geproduceerd. Steeds meer mensen kopen kasten bij een lokale timmerman in plaats van naar een keukenleverancier te gaan en kastjes van de plank te kopen.

"Je krijgt een symmetrie die eenvoudigweg niet kan worden bereikt met kant-en-klare oplossingen."

Hoe lang is de levensduur van een ambachtelijk gemaakte keuken?

Dat hangt volgens mij af van de manier waarop de mensen hun keuken gebruiken. Normaal gesproken gaan keukenkastjes 5 tot 7 jaar mee, maar mijn kasten gaan twee tot drie keer zo lang mee. Met dit soort kastjes kun je de deuren opnieuw lakken of schuren en zelf schilderen. En er kan natuurlijk heel veel worden gerepareerd. De deuren zijn gemaakt van massief hout en kunnen worden overgeschilderd waardoor het gevoel hetzelfde blijft, zelfs na de renovatie.

Wat is jouw droomproject?

Een echt cool project was toen ik de keuken mocht maken voor een oude kerk in Romelanda in het zuidwesten van Zweden. Ze hadden het altaar weggehaald en ik mocht mijn keuken op die plaats installeren. Mijn keuken belandde bij wijze van spreken op het altaar. (Lacht) Dat was een heel indrukwekkend moment. Mijn droom zou zijn om meer van dat soort projecten te doen, installaties die echt opvallen.

En als laatste vraag, door wie of wat word je geïnspireerd?

Ik doe inspiratie op bij andere getalenteerde collega's in de keukenindustrie, of het nu goede vakmensen of architecten zijn, die allemaal geweldige creaties produceren. Ik ben omringd door dit soort fantastische mensen. En natuurlijk, petje af voor de vakmannen van honderd jaar geleden, die geen toegang hadden tot de machines en gereedschappen die we vandaag hebben. Ik maak nu dezelfde soort keukens als zij toen deden.

Gegevens

  • Naam:Mikael Seppänen
  • Beroep:Meubelmaker
  • Woont in:Olofstorp, Zweden
  • Website: stilkok.se

Het gereedschap uit dit verhaal

graphic