BUILT BY HAND

Maak kennis met timmerman Rick van der Bult

Rick van der Bult is erin geslaagd zijn grootste interesses te combineren; muziek en dingen bouwen. Zijn liefde voor muziek groeide uit tot een zoektocht naar wat een goede muziekstudio geweldig maakt, een zoektocht die uiteindelijk leidde tot een carrière als ontwerper van muziekstudio's en thuisbioscopen.

Rick heeft het altijd interessant gevonden om te zien hoe dingen samenkomen. Hij begon als muziekproducent, maar zijn belangstelling voor bouwen leidde zijn carrière in een andere richting; het ontwerpen en bouwen van muziekstudio's.

Volgens Rick is het beste van zijn werk ook gelijk het meest uitdagende. Hij vindt zijn werk een evenwichtsoefening tussen zich vrij voelen en zijn tijd goed besteden, omdat hij het zo leuk vindt. Het oplossen van de problemen van zijn klanten houdt hem erbij.

Kun je iets vertellen over je achtergrond?

Ik ben opgegroeid in een technische gezin, zowel mijn moeder als mijn vader zijn erg creatief en zolang ik me kan herinneren hebben we alles zelf gemaakt. Daar werd mijn belangstelling voor dit werk gewekt; om iets uit het niets te creëren en alles helemaal zelf te doen.

Hoe heb je je vak geleerd?

Toen ik jong was, was ik was helemaal op muziek gericht en na de middelbare school besloot ik om te gaan voor een carrière in de muziekproductie. Ik volgde een opleiding aan de SAE (School of Audio Engineering) om meer te leren over muziektheorie en te werken met de apparatuur in een studio. En daar is het allemaal begonnen. Ik werkte in allerlei studio's en was geïntrigeerd over wat een goede studio echt geweldig maakt, naast de akoestiek van de ruimte. Ik bouwde thuis een kleine studio waar ik met andere artiesten en producenten muziek opnam en langzaam begon ik ook voor hen ruimtes te ontwerpen. Toen daarna ook hun labels volgden, ging mijn carrière snel.

"Elke opdracht heeft weer andere problemen waarvoor een oplossing nodig is. Ik vind het zoeken naar die oplossingen het meest inspirerende deel van mijn werk."

Waarom ben je als timmerman gaan werken?

Ik ben altijd dingen blijven maken, zelfs als ik muziek maakte. Als het geen bass trap (geluidsdichte kamer) was, dan was ik wel bezig met een nieuw bureau of luidsprekerstandaard.

Wat voor timmerwerk doe je?

Alles van het plaatsen van balken tot de afwerking van studio's.

Welk gereedschap gebruik je het liefst?

Ik gebruik lasers voor het meten en waterpas maken, maar ik zou werkelijk niet kunnen werken zonder een potlood, winkelhaak en rolbandmaat. Ik ben dol op het vulpotlood, elk werkstuk begint met meten en aftekenen. Een potlood is makkelijk om te grijpen, te slijpen en om mee te markeren. Het valt niet uit je zak en de punt breekt niet als je het potlood weer in de houder plaatst.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste kenmerken van goed gereedschap?

Een goed doordacht ontwerp, nauwkeurigheid en duurzaamheid.

Heb je een idool waar je naar opkijkt?

Mijn vader. Ik doe dit werk nu al geruime tijd, maar er zijn nog steeds dingen waar ik zijn advies bij nodig heb.

Welke sterke punten en eigenschappen dragen volgens jou bij aan het succes van je carrière?

Ik probeer naar mensen te luisteren en aardig te zijn. Ik denk dat dat het belangrijkste is.

Heb je tips en trucs die je werkdag vereenvoudigen en die je zou willen delen?

Het belangrijkste voor mij is om aan het eind van de dag mijn werkplek schoon achter te laten en 's ochtends weer fris te starten. Het zijn kleine dingen, maar het helpt me om rustig te blijven in mijn hoofd en het geeft me meer ruimte om na te denken.

Wat vind je het beste aan je werk?

De vrijheid om zelfstandig te zijn en werk te hebben waar ik van hou.

Wat is het meest uitdagende?

Het kost veel tijd als je werk met iets waar je dol op bent. Dus ik zou zeggen het time-management.

Kun je iets vertellen over je meest inspirerende opdracht?

Het is onmogelijk om één specifieke opdracht te noemen. Elke opdracht heeft weer andere problemen waarvoor een oplossing nodig is. Ik vind het zoeken naar die oplossingen het meest inspirerende deel van mijn werk. Het is net als reizen, de meest inspirerende opdracht is waarschijnlijk de volgende.

Gegevens

  • Naam:Rick van der Bult
  • Beroep:Muziekstudio en Home Theater Designer
  • Woont in:Nederland
  • Instagram: @studiofabrique

Het gereedschap uit dit verhaal

graphic